Manja slova Veća slova RSS
>

Održana deveta sjednica Savjeta za reformu javne uprave

Održana deveta sjednica Savjeta za reformu javne uprave
Datum objave: 30.11.2018 16:35 | Autor: mju

Ispis Štampaj stranicu


Ministarka javne uprave, Suzana Pribilović, predsjedavala je danas devetom sjednicom Savjeta za reformu javne uprave.

Savjet je na današnjoj sjednici razmatrao Nacrt zakona o finansiranju lokalne sampouprave čije donošenje je planirano Akcionom planom 2018-2020. za sprovođenje Strategije reforme javne uprave u cilju obezbjeđenja finansijske održivosti opština.

Ovim zakonom se uređuju izvori sredstava, način finansijskog ujednačavanja i finansiranja poslova lokalne samouprave i to: opštine, opštine u okviru Glavnog grada, Glavnog grada i Prijestonice. Predložena rješenja treba da otklone nejasnoće manifestovane kroz implementaciju važećih zakonskih rješenja koji regulišu sistem finansiranja lokalnih samouprava, te neusklađenost važećih rješenja sa Zakonom o budžetu i fiskalnoj odgovornosti.

Takođe, stvoriće se uslovi za stabilnije funkcionisanje lokalnih samouprava, posebno u sjevernom regionu na duži rok, propisati kriterijumi za utvrđivanje prava korišćenja Egalizacionog fonda i pravičnije raspodjele sredstava kojim se vrši finansijsko ujednačavanje opština, te propisati način početnog finansiranja novoosnovanih opština.

Uz određene sugestije u pravcu unapređenja teksta predloženog Nacrta zakona, Savjet je pružio punu podršku predloženim zakonskim rješenjima.