Мања слова Већа слова РСС
>

Седма сједница Савјета за реформу јавне управе

Седма сједница Савјета за реформу јавне управе
Датум објаве: 26.06.2018 13:19 | Аутор: МЈУ

Испис Штампај страницу


Потпредсједник Владе за политички систем, унутрашњу и вањску политику, Зоран Пажин, предсједавао је 25.јуна.2018. седмом сједницом Савјета за реформу јавне управе.

У циљу оптимизације јавне управе у Црној Гори до 2020. године, која се односи на успостављање модерне администрације која на квалитетнији начин треба да одговори на потребе грађана и привреде, уз растерећење државног и општинских буџета, Савјет за реформу јавне управе размотрио је на седмој сједници Нацрт Плана оптимизације јавне управе 2018-2020.

Оптимизација јавне управе као једна од најзначајних активности у оквиру процеса реформе јавне управе треба да допринесе унапређењу квалитета јавних услуга, уз ниже трошкове. Процес оптимизације и његова имплементација, како је на Савјету констатовано, представља један од највећих изазова који црногорску администрацију очекују у наредном периоду. Нацрт плана оптимизације убрзо це бити разматран на владиним тијелима.

Савјет је, такође, разматрао иновирану верзију Програма реформе управљања јавним финансијама 2016-2020., који представља стратешки оквир за унапређење стање у области јавних финансија у Црној Гори, како би се обезбиједила финансијска одрживост и правилно управљање јавним финансијама. Иновирани програм обухвата значајне модификације у оквиру три области: "унапређење модела за макроекономсе пројекције, "царине" и " ревизије средстава из фонодова ЕУ (Ревизорског тијела). Иновирани програм и пасош индикаторе за квалитетно праћења имплементације Програма, припремило је Министарство финансија.

У циљу квалитетне припреме за примјену Закона о државним службеницима и намјештаницима, који ступа на снагу 1. јула разматран је Етички кодекс државних службеника и намјештеника и Уредба о критеријумима и ближем начину спровођења провјере знања, способности, компетенција и вјештина за рад у државним органима.

Сједницом је предсједавао потпредсједник Владе за политички систем, унутрашњу и вањску политику Зоран Пажин.

МИНИСТАРСТВО ЈАВНЕ УПРАВЕ