Мања слова Већа слова РСС
>

Одржана девета сједница Савјета за реформу јавне управе

Одржана девета сједница Савјета за реформу јавне управе
Датум објаве: 30.11.2018 16:35 | Аутор: мју

Испис Штампај страницу


Министарка јавне управе, Сузана Прибиловић, предсједавала је данас деветом сједницом Савјета за реформу јавне управе.

Савјет је на данашњој сједници разматрао Нацрт закона о финансирању локалне сампоуправе чије доношење је планирано Акционом планом 2018-2020. за спровођење Стратегије реформе јавне управе у циљу обезбјеђења финансијске одрживости општина.

Овим законом се уређују извори средстава, начин финансијског уједначавања и финансирања послова локалне самоуправе и то: општине, општине у оквиру Главног града, Главног града и Пријестонице. Предложена рјешења треба да отклоне нејасноће манифестоване кроз имплементацију важећих законских рјешења који регулишу систем финансирања локалних самоуправа, те неусклађеност важећих рјешења са Законом о буџету и фискалној одговорности.

Такође, створиће се услови за стабилније функционисање локалних самоуправа, посебно у сјеверном региону на дужи рок, прописати критеријуми за утврђивање права коришћења Егализационог фонда и правичније расподјеле средстава којим се врши финансијско уједначавање општина, те прописати начин почетног финансирања новооснованих општина.

Уз одређене сугестије у правцу унапређења текста предложеног Нацрта закона, Савјет је пружио пуну подршку предложеним законским рјешењима.