Manja slova Veća slova RSS
>

U fokusu Savjeta za reformu javne uprave transparentnost i bolja koordinacija reformskih aktivnosti

U fokusu Savjeta za reformu javne uprave transparentnost i bolja koordinacija reformskih aktivnosti
Datum objave: 19.03.2018 16:37 | Autor: MJU

Ispis Štampaj stranicu


gov.me gov.me

Aktivnosti Savjeta za reformu javne uprave u 2018. godini biće fokusirane na obezbjeđenje transparentnosti procesa reforme javne uprave, unapređenje kvaliteta praćenja i koordinacije reformskih aktivnosti i bolje informisanje javnosti o sprovedenim reformama, zaključeno je na današnjoj sjednici Savjeta kojom je predsjedavao potpredsjednik Vlade Zoran Pažin.

Razmatrajući Izvještaj o radu za period jul 2017. – decembar 2017. godine, Savjet je ocijenio pozitivnom novu metodologiju izvještavanja i konstatovao da je u izvještajnom periodu ostvaren napredak. Identifikovane su, takođe, mjere za prevazilaženje određenih prepreka u realizaciji reformskih aktivnosti. Na predlog predstavnika civilnog sektora, Savjet je usvojio predloge zaključaka za Vladu kojima se zadužuju nadležni organi da nacrte propisa vezanih za reformu javne uprave dostavljaju Savjetu na razmatranje. Takođe, predložene su mjere koje podrazumijevaju dalje unaprijeđenje transparentnosti rada Savjeta, kao i obavezu predlagača da nacrte propisa i strateških akata koji se odnose na reformu javne uprave blagovremeno dostavljaju Savjetu.

Savjet je razmatrao i Izvještaj o implementaciji Akcionog plana za sprovođenje Strategije reforme javne uprave 2016-2020, za 2017. godinu, sa aneksom Akcionog plana 2016-2017. U Izvještaju su identifikovane prioritetne aktivnosti u cilju uspostavljanja efikasne, racionalne, transparentne i servisno orjentisane javne uprave koja će obezbijediti pružanje javnih usluga po mjeri građana, uz korišćenje savremenih informacionih tehnologija. Savjet je odlučio da Izvještaj inovira u skladu sa sugestijama koje su prihvaćene prilikom rasprave, i uputi ga na usvajanje Vladi.

Ministarstvo javne uprave